fredag den 20. maj 2011

Mine råd til debutanterne

Dette indlæg er primært henvendt til marathondebutanter samt de, der stadig er meget nye som marathonløbere. Det er en lille opsamling af de råd, jeg plejer at give, når jeg bliver spurgt om vejledning.

Løbeuret: Sørg for at tømme uret for tidl. historik. Det vil være ærgerligt at miste data, fordi hukommelsen er fyldt op (ved jeg af bitter erfaring!)

Tøj på dagen: Lov mig at du lader de lange tights og langærmede trøjer bliver hjemme. Det bliver varmt på søndag, så korte tights og singlet/kortærmet T-shirt er nok. Tag evt. en gammel trøje, der kan kasseres, med som overtrækstrøje før starten. Der uddeles gratis regnslag i bagageopbevaringen. Brug det til at beskytte for evt. let brise.

Musik: Personligt synes jeg, at du snyder dig selv for en kæmpe oplevelse ved at løbe med musik, og du ved, at jeg selv træner meget med min mp3! Du misser den (forhåbentligt) fantastiske stemning fra publikum og musikindslagene undervejs. Jeg lover dig, at suset fra dette vil bære dig langt. Det er din 12. mand. Din wingman. Folk, der vil gøre alt for, at du kommer godt igennem. Brug det!! Sug al energi ud af de mennesker, der hepper på dig.
Hvis du vælger at løbe med musik, så vent til lidt inde i løbet, og tag propperne ud, når du passerer 41 km. Hør folkets hyldest. Du har i den grad gjort dig fortjent til den!

De tunge km: Du har med garanti hørt, at det bliver tungt ude omkring 30-35 km. Det behøver ikke nødvendigvis at passe, hvis du har disponeret dit løb rigtigt, så lad være med at indkode din hjerne til den slags tanker. Forventer du pr. automatik, at det bliver hårdt, så bliver det hårdt. Stol på at du kender din krop og har lyttet til den undervejs.
Men skulle 'uheldet' alligevel indtræffe, så brug omvendt tankegang. Lad være med at tænke 'Uha nu har jeg løbet 35 km, og jeg er hamrende træt, og der er lang vej igen'. Tænk 'Yes, jeg er tæt på mål. Kun 7 km tilbage. Det er som en af mine korte træningsture'. Hav gerne en rute, du kender til bevidstløshed inde i hovedet, så du kan se den korte tur for dig.

Depoterne: Husk at depoterne er til at indtage væske og så hurtigt videre. Det er ikke et pausesignal. Du kan hænge i baren, når løbet er slut.

Væske: Lad være med at hælde litervis af væske indenbords de sidste par dage. Drik almindeligt, hvilket vil sige 2-2,5 liter dagligt. Sørg for at du er velhydreret, når du går i seng lørdag aften, så du kun skal drikke lidt søndag morgen. Ikke noget med at hælde litervis væske på dig om morgenen, så du skal tisse hele tiden i begyndelsen af løbet. Du skal bare lige have kompenseret for det, du har svedt ud under nattens søvn.

Fartholder: Følg ballonmanden, hvis du har det godt med det, eller brug min udgave af en 'personlig fartholder'. Jeg finder en løber i feltet, der passer mig godt tempomæssigt, og så bruger jeg personen som min fartholder. Hvis han/hun taber fart, finder jeg bare en ny fartholder.
Man kan opleve en fantastisk energi ved et samarbejde uden ord. Jeg løb for 3-4 år siden 'Griseløbet' Halvmarathon, og efter 4-5 km kom jeg til at løbe ved siden af en mand, som jeg holdt tempo med resten af løbet. Uden at sige et ord trak vi hinanden på skift gennem løbet. Bagefter hilste vi på hinanden og sagde tak for løbet. Det hører stadig til en af mine allerbedste løbeoplevelser.

Trækdyr: Det fører automatisk til et spørgsmål, jeg har fået flere gange: Må man få en ven til at løbe de sidste 10 km med sig? Nej, det må man ikke, for de er ikke tilmeldt løbet, men det forhindrer imidlertid ikke folk fra at gøre det.
Der er 2 grunde til, at jeg fraråder det, og det er min personlige holdning, så der vil helt sikkert være folk, der er unige. 1. Det er ikke fair overfor de andre løbere, der i forvejen slås med træthed, at de nu også skal være opmærksom på tilløbere. 2. Du har klaret 32 km alene, så hvorfor skal du bruge en støttepædagog til det sidste stykke? Det stykke, der for alvor gør dig til marathonløber. Det er din kamp!

Først - sidst - ikke mindst - fremfor alt: NYD OPLEVELSEN.
Dit første marathon kan du aldrig løbe igen..

4 kommentarer:

 1. Vi ses i morgen, du sej kvinde! Held og lykke.

  Jeg tror jeg tager min musik med trods dit råd. Jeg lyder ikke indtil jeg har virkelig brug for det lige til sidst- så HJÆLPER det sgu. Men det er måske kun mig...

  SvarSlet
 2. Tusind tak for de gode råd... glæder mig sådan til imorgen!

  SvarSlet
 3. Super gode råd May-Britt. Jeg kan slet ikke vente til i morgen til mit første marathon.

  SvarSlet
 4. @ Tracy: Der er frit valg på alle hylder mht. at bruge mine råd. Man skal naturligvis gøre det, der passer bedst :-)
  Sej? Det er da dig, der er sej! Løber marathon i 30. graviditetsuge :-O

  @ Hanne og klobarepaa: Tak for tilbagemeldingen :-) Det glæder mig, hvis i kan bruge enkelte af rådene. De er baseret på, hvad jeg selv gør under marathon.
  Jeg håber, i får et godt løb i morgen og lad mig høre, hvordan det går. Ikke nødvendigvis sluttiden, men om oplevelsen, for den er det vigtigste! (Jo, også sluttiden ;-) )

  SvarSlet