søndag den 3. oktober 2010

Inspiration

De senere år har det fascineret mig, hvor meget elitesportsfolk og motionister har tilfælles. Måske fordi jeg selv er gået fra at være nybegynder til supermotionist på forholdsvis kort tid, kan jeg sammenligne. Det var samme indtryk, jeg fik, da jeg læste 'En vinders DNA' af Rasmus Ankersen (bogen er fra 1997 og kan lånes på biblioteket eller købes som paperback hos Saxo.com for 129.95 kr), og det kommer også frem i Torbjørn Sindballes bog 'Den perfekte præstation'.

Træner jeg nok? Træner jeg rigtigt? Hvorfor kører tingene ikke? Hvorfor har jeg ikke noget overskud? Hvor henter jeg motivationen? Drømmen om 'at ramme dagen'. Opturerne og nedturerne.

Men elitesportsfolkene er gjort af noget særligt rent mentalt. De har viljen og evnen til at hive sig selv op, når det ser håbløst ud. De oplever, at resultaterne udebliver, men alligevel kæmper de videre måned efter måned og år efter år, fordi de har en aldrig svigtende tro på egne evner. De ændrer træningen og arbejder med de mindste detaljer. De lærer at holde af træningen, også i dårligt vejr (her kan en simpel ultraløber lærer en del). De bedste tør også melde deres mål ud overfor omverdenen!

Der er tre meget aktuelle eksempler:
Matti Breschel, der i nat vandt sølv ved VM i cykelløb. De fleste af os vil nok mene, at det er vanvittigt flot, men Matti er ikke tilfreds. Han gik efter guldet! Hans tanker er formodentligt allerede nu rettet mod VM på hjemmebane i 2011.  Matti - jeg skal nok komme og heppe! Løbet køres nemlig 5 km fra min bopæl :-)

I den kommende weekend kæmper endnu en dansker for guld. Rasmus Henning skal deltage i Hawaii Ironman , der er VM på den fulde distance (3,8 km svømning, 180 km cykling, 42,195 km løb). For få måneder siden satte Rasmus dansk rekord på distancen, og tiden var samtidigt den 5. hurtigste ironman-tid nogensinde. Han har derfor noget at have optimismen i, men det er ingen spøg at kæmpe på Hawaii, hvor temp. vil være 30-35 gr. Som på ultraløb skal alt fungerer på dagen: hovedet, benene, ernæringsoptaget under vanskelige forhold. Men rammer han dagen, så er jeg sikker på, at ingen kan slå ham! Løbet kan ses live på nettet, så der ryger halvdelen af lørdagens nattesøvn.

Til sidst er der Caroline Wozniacki. Hvem havde troet, at vi skulle få en spiller, der i næste uge har muligheden for at sætte sig på tronen som nr. 1 på verdensranglisten? Det kan godt være, at det sker, fordi Serena er skadet, men det er vilkårene indenfor sport. Caroline meldte allerede som barn ud, at hun gik efter at blive nr. 1 i verden, og nu er hun nærmere målet end nogensinde før.

Der er formodentligt ikke af bloggens læsere (forfatteren inkl.!), der er bare i nærheden af deres niveau, men derfor kan man jo godt hente inspiration og motivation i at se, at de vigtigste mål er langsigtede, og man bare skal turde tro på det selv! Om man kæmper for at komme under 30 min. på 5 km eller 3 timer på marathon: man skal finde motivationen i selve træningen. Processen frem mod målet. Hemmeligheden ligger i at elske processen!

3 kommentarer:

  1. Jamen det er jo derfor at jeg kan bruge dig som inspiration og motivationsfaktor. For de spørgsmål og tanker du har omkring dine løb er ikke så forskellige fra mine - mine drejer sig jo foreløbig bare om meget kortere distancer og selvfølgelig på et lavere niveau. Men ved at lære af dig og andre erfarne løbere får man forståelse for den indsats man er nødt til at lægge i sin træning og hvor seriøst man vil være. Så det er vel som en slags erhvervspyramide hvor eliten sidder i toppen og videregiver deres erfaringer dernedad og vi andre kan bruge lærdommen alt efter hvor vi befinder os med vores løb.
    Jeg kunne feks. bruge dine beretninger fra løb i går: det gjorde ondt, men jeg vidste jo fra dig at der ikke var andet at gøre end at forsætte, at gå ikke er en mulighed og bare tænke på at det er en begrænset tid før det er "overstået". Det hjælper at tænke på hvor mange gange du har udholdt værre ting i meget længere tid - og det er sikkert ikke kun mig der har det sådan.
    Så tak fordi du gider!!

    SvarSlet
  2. Ja. Jeg er enig med dig. Ikke måske at det er noget med DNA men noget særligt med mentaliteten af elitsportsfolk at de tror på sig selv så ekstremt meget. En af mine veninder er veninde og har spilt mange gange med Caroline W. og Carolina har åbenbart sagt siden hun var 11 eller 12 år at hun VIL være nr. 1 i verden. Det er den slags menneske, det lykkes for. De er gode nok til at tror på sig selv og tror på sig selv nok til blive bedre og bedre.

    SvarSlet
  3. Hej May-Britt

    Interessant og meget aktiv blog om løbetræning du har. Fandt den lige. At blive eliteudøver har oftest noget med indstillingen at gøre. Du ser også mange eliveudøvere senere bliver politikkere (for nyligt vores alle sammen kuglestøder eller for den sags skyld Anders Samuelsen der er tidligere konkurrenceløber) eller topledere i erhvervlivet.

    En interessant betragtning

    Med venlig hilsen
    Jens Jakob

    SvarSlet