onsdag den 21. marts 2012

Søvn som træningsredskab

Der er kommet langt mere fokus på nødvendigheden af søvn som en del af restitutionen. Noget mange forsømmer i en travl hverdag, men som er nødvendigt, hvis man træner meget. Per Munch har skrevet en artikel i Politiken om emnet i dag. Pudsigt nok falder det sammen med, at jeg de sidste par dage har overvejet at notere mit søvnmønster ned, og nu får jeg serveret et velegnet skema via et link i artiklen.  Jeg sover helt klart for lidt i de dage, hvor jeg har nattevagt, og i hvert fald alt for afbrudt. Typisk vågner jeg 2-3 gange i løbet af de ca. 5 timer, jeg sover, når jeg kommer hjem. Eller sådan oplever jeg det, og det skal blive spændende, om jeg sover bedre eller værre, end jeg tror.

Jeg har lidt problemer med at få Als 100 km til at passe ind, og jeg har derfor bedt om at blive sat på venteliste til løbet. Det er nok mere realistisk at løbe i Esbjerg 10 dage senere, hvor der afholdes Bramming Ultramarathon med mulighed for at løbe 50 km, 100 km samt 5x20 km stafet. Umiddelbart tiltaler det mig også mere at løbe solo i stedet for socialt, når der er tale om så lang en distance. Det giver ikke samme pres for at holde igen eller hænge på, alt efter om man rammer en god eller mindre god dag. Her kan man løbe sit eget tempo og følges med andre, når man har overskud til at være social - eller måske bare har brug for et trækdyr ;-)

2 kommentarer:

  1. Tak for link mht søvnartikel. Jeg er nysgerrig efter at høre dine erfaringer med skemaet (hvis du vil dele dem?), da jeg selv er typen der normalt sover 5-6 timer om natten, og ikke føler at jeg har behov for mere.

    På et foredrag fornyligt med Chris MacDonald, nævnte han også behovet for søvn, hvor kan mener at man som voksen skal sove 8-9 timer i døgnet. ... jeg bliver helt stresset af at tænke på, alt det jeg går glip af, hvis jeg skal sove så meget :o

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg skal nok del min erfaring med skemaet, når jeg har været i gang nogle dage.

      Mht. søvnlængde skriver Scansleep, der har lavet skemaet: Det er individuelt, hvilken søvnlængde der er optimal. Nogle kan klare sig med kortere søvn end 6 timer, ligesom der er andre, som skal have mere end 8 timer. Når man i en periode på 4-5 dage har haft konstant søvnlængde og været velfungerende om dagen, har man fundet sin optimale søvnlængde."

      Slet