mandag den 8. marts 2010

'Konkurrence-mode'

Straffen for ikke at benytte det såkaldte 'åbne vindue' til at indtage rigeligt med protein og kulhydrat efter målgang i går faldt hårdt og effektivt i dag! Når jeg løber marathon, har jeg altid en liter cacaoskummetmælk med i tasken, og den indtager jeg meget kort tid efter at være kommet i mål. Det fik jeg ikke gjort i går. Dvs. jeg havde den med, men jeg kom først til min taske, da vi skulle køre, og da jeg ikke ville drikke den i bilen, fik jeg først drukket den, da jeg var kommet hjem og havde været i bad. Alt for sent!!! Det kunne mærkes på dagens restitutionstur, hvor benene føltes mere tunge end alm.vis efter et motionsmarathon. Nu kan jeg jo selvfølgelig heller ikke udelukke, at 13 x bakkestigning også gør sin effekt! Jeg har tænkt meget over min reaktion under løbet i går. Jeg har flere gange løbet marathon i 4.30-gruppen uden problemer, så der kan kun være én forklaring: jeg er gået i det, jeg kalder 'konkurrence-mode'. Der er kun 10 uger tilbage til GUCR, så det burde ikke være kommet bag på mig. Det er et hjemmebrygget begreb, som er lidt svært at forklare. Når jeg træner mod et bestemt mål, glider jeg på et tidspunkt, ubevidst, over i et stadie, hvor jeg ikke træner et eneste pas uden det har en funktion. Løbet i går havde en funktion som en lang træningstur i roligt tempo, men jeg kan ikke bruge en træning, hvor tempoet ikke er flydende. Min største force som ultraløber er bestemt ikke mit tempo, men min stabilitet i tempo. Lidt som en Duracell-kanin, der sættes i gang og holde samme tempo km efter km. Ikke hurtigt, men stabilt - ihvertfald til et vist punkt. Derefter går det stabilt ned ad bakke :-/ Jeg har derfor i dag gennemgået min løbsliste for at rense ud i løb, hvor det samme kan ske igen. Der er kun 2 sociale marathons tilbage på listen: 1. Rudersdal Marathon, hvor jeg stadig tror, at 4.30-gruppen passer fint, da det er 1 uge efter Hamburg Marathon, hvor jeg gerne vil løbe en god tid, samt en periode, hvor der er stor træningsmængde. 2. Gourmet Marathon med de mange lækre depoter. Her er det på forhånd varslet, at der skal bruges god tid i depoterne, så jeg bliver ikke overrasket. Faktisk skal jeg være glad for at være med til Gourmet Marathon! Det er ugen, hvor min nedtrapning til GUCR begynder, og da Jesper hørte, at jeg havde planlagt 2 marathons med 1 dags mellemrum i den uge, lød er et HMM på mobilen, der må have rykket tidsaksen, så døgnet nu er 2 sekunder kortere! Næsten samtidigt dukkede der en familiær begivenhed op, der umuliggør min deltagelse i Kalkmine Marathon om torsdagen. Det må kaldes held i uheld, for så gjorde det ikke helt så ondt at måtte melde fra løbet. Løbet, der nemt kan blive årets marathon-begivenhed. .

6 kommentarer:

  1. Hej Maj-Britt :-)
    Kan du forklare en udenforstående, hvad det nu er ved kakaomælk, som gør den så god for restitutionen? Jeg tænker protein i mælken, men er der mere udover kulhydraterne? Jeg har set mange unge fyre i træningscentrene, som går ud fra endt træning med en halv liter Karoline i munden. :-) Der må jo være noget om snakken.
    Selv er jeg nok mere til en gang A38 med frisk frugt. :-) Men man lærer jo så længe, man holder sig åben...
    Jeg kan godt lidt genkende det der med, at alt pludselig får en funktion, når "tiden" nærmer sig. Dejligt at få sat ord på.
    Mange hilsener
    Katrine

    SvarSlet
  2. Kakaomælk er jo nemt at have med i tasken til træning eller løb. A38, en banan + en bolle, havregryn med mælk osv. er lige så godt, men bare mere uhandy at have i tasken ;-)
    Det vigtigste er, at du får både proteiner og kulhydrater, og undersøgelser viser, at kakaomælk er tæt på den perfekte kombination, hvis man lige ser bort fra sukkeret, der er i. ½ liter er nok, men jeg ELSKER kakaomælk, så jeg benytter lejligheden til at drikke en hel :-D

    SvarSlet
  3. Som sædvanlig spændende og lærerigt at læse om din dag. Og lidt utroligt at høre en ultraløber sige at tempoet ikke er din force - derimod stabilitet, det er næsten ikke til at forestille sig.
    For mig virker alle professionelle løbere altid meget hurtige, og det er en god følelse at kunne genkende min løbestil med rolige lange seje stræk i din beskrivelse (jo altså slet ikke på dit niveau naturligvis) - så er der jo håb forude....
    Er det kun til sociale løb at man skal holde sig til en fartgruppe/holder? Det lyder lidt utåleligt, hvad nu hvis man pludselig vil løbe hurtigere eller alene? Men det kan man måske kun til almindelige konkurrenceløb?

    SvarSlet
  4. Tak Kirsten. Det er dejligt at få en tilbagemelding på indholdets værdi :-)

    Jeg synes også, at de professionelle er lynhurtige, men jeg er jo heller ikke professionel, eliteløber eller bare i nærheden af. Jeg er bare en løber, der har fundet min niche, og så er jeg heldig at have en krop, der kan holde til det. Når man ikke kan løbe hurtigt, må man løbe langt ;-)

    Ja, det er kun til sociale marathons, at man løber med gruppen hele vejen. Jeg har gjort det flere gange, og det plejer at være meget hyggeligt, fordi der er tid til at snakke med de andre løbere. Man sørger for at vælge en gruppe, så man ikke skal løbe sig ud for at følge med. I går fik jeg f.eks. en længere samtale med en løber om, hvordan jeg synes, man skal forholde sig under et 24 timers løb. Han skal debutere på Bornholm i juni.

    Sommetider er man så heldig, at man får lov at følge en marathon-debutant i mål (det sker ofte at folk debutere til Rudersdal Marathon), og det er en stor glæde, hvis man kan støtte dem de sidste svære km.

    SvarSlet
  5. Hej May-Britt.

    Hvor er det spændende læsning her.. Jeg skal løbe mit forste maraton i kbh i Maj. Jeg skal også løbe på lørdag i randers, som en træning på længere bane... :)
    Jeg tænker på, hvor meget går du op i kosten? Og hvor søger du info? Du er meget motiverende i din blog, tak for det..

    Kh Chanette , en super glad løber! :)

    SvarSlet
  6. Tak Chanette. Det er dejligt at høre, du kan bruge mine indlæg :-)

    Jeg går desværre ikke så meget op i kosten, som jeg burde!

    De sidste par måneder før en stor konkurrence er jeg dog forholdsvis fokuseret på at spise sundt samt at få mad nok. Det er ofte et problem at spise nok, når man træner meget trods det faktum, at man er konstant sulten. Jeg drikker meget lidt alkohol, og jeg forsøger at skære ned på de søde sager, fordi det er tomme kalorier.

    Jeg har læst en del på nettet om kost, og så har jeg købt nogle bøger om kost for sportsfolk, bl.a. 'Kost og elitesport' fra Team Danmark (http://www.teamdanmark.dk/cms/cmsdoc.nsf/Content/tdwb7kmf9l)
    Men for det meste bruger jeg bare min sunde fornuft. Vi ved jo alle, at vi bør spise sundt, grønt, groft osv. ;-)

    Vi ses i Randers :-)

    SvarSlet