fredag den 31. januar 2014

Spis dig stærk

I går aftes var jeg som bekendt til foredrag med Torbjørn Sindballe om emnet "Spis dig stærk". Desværre for Torbjørn var hele hans powerpoint blevet væk i cyberspace, så bortset fra et enkelt filmklip fra hans pc, var der ingen billeder eller grafer. Det gik nu ret fint alligevel, for han er en erfaren og dygtig foredragsholder, og jeg fik meget ud af de 2 timer, der var afsat.

Der er især 3 ting, jeg vil trække frem, fordi de har henholdsvis positiv og negativ betydning for mig:
1. Kroppen er 48 timer om at genopbygge 100% efter et intensivt træningspas, så der skal hældes energi på tanken hver 3. time, hvis man vil træne igen dagen efter. Det har jeg nok været rigtig dårlig til at have fokus på. Jeg spiser lidt som det nu passer ind i dagligdagen, og med 3-holdsskifte er det ikke nemt at få en rytme. Her ligger nok forklaringen på, at jeg ind imellem har nogle dårlige løbeture i form af trætte/tunge ben. Så mere fokus på regelmæssig spisning!
2. Men det er jo ikke ligegyldigt, hvad der ligger på min tallerken til de 3 hovedmåltider. Torbjørn gav flg. rettesnor: Træner man op til 4-5 timer/uge, inddeles tallerknen med 1/2 grøntsager, 1/4 kulhydrater og 1/4 proteiner. Træner man 5-7 timer: 1/3 grøntsager, 1/3 kulhydrater, 1/3 protein. Træner man over 8 timer: 1/2 kulhydrater, 1/4 grøntsager, 1/4 protein. Så mere fokus på den rette sammensætning! Ikke som onsdag aften, hvor jeg løb senere end vanligt, og derfor kun spiste salat med rejer. Det gav en mega dårlig tur i går.
3. Her kommer det positive - altså for mig :-) For Torbjørn fortalte, at man kan træne sin fedtforbræning, som jo er den primære energikilde under ultraløb, ved at lave lange træningspas uden at indtage energi. Og hvem er det lige, der gladeligt løber 25-30 km uden at have noget med på ryggen? ;-) Jo, jeg blev s** lidt glad for, at jeg, uden at vide det, faktisk lavede en genial træning - altså lige på dét punkt.

torsdag den 30. januar 2014

Så er VM 2015 på plads

Den endelige bekræftelse på Tjekkiet som VM-vært 2014 er endnu ikke kommet, men til gengæld bekræfter IAU nu, at Torino, Italien bliver vært for VM 2015: It is with great pleasure we announce that the 24 Hour World Championships in 2015 will take place in Torino, Italy

I følge løbets hjemmeside vil VM finde sted d. 12.-13. april 2015. 

Forhåbentlig er vores landshold i trail også kommet i gang, for Annecy, Frankrig er udpeget som vært til VM 2015. Der afholdes som tidl. nævnt ikke VM i år, kun hvert 2. år.

tirsdag den 28. januar 2014

Tid til at samle lidt op

Dagens indlæg bliver en blandet landhandel for at samle op på flere ting.

Det er nu et par måneder siden, at jeg begyndte at løbe i Newline Pacemaker med 12 mm drop i stedet for en sko med 4 mm drop, og jeg kan konstatere, at jeg ikke længere har problemer med hverken knæ eller skinneben. Jeg fik godt nok tilpasset begge typer sko hos René i Intersport, men hovedparten af gangene (vi taler nok 80-90%) har jeg hevet Pacemaker ned fra reolen. Det har jeg nu fortalt Newline, og uden problemer har jeg fået bevilget denne sko fremover. 

Newline Pacemaker
2 par nye sko dukker op i løbet af få dage, og hvis jeg er heldig, dukker en del af forår/sommertøjet også op. Det kan godt være, at sneen vælter ned, og vinden er så pivkold, at man skal skubbe til pingviner for at komme ud af hoveddøren, men det forhindrer mig ikke i at drømme om dage i korte tights og singlet :-) Grunden til at tøjet er kommet på tale allerede er selvfølgelig indendørsløbet om 4 uger. Kataloget med forår/sommertøjet kan ses her Mit tøj kan ses på side 16-17.

For nylig skrev jeg, at jeg muligvis løber 48 timer på Bornholm, men den plan er netop skudt i sænk, da der er arr. et 2 dages seminar på min arbejdsplads d. 22.-23. maj, og dermed kan jeg ikke holde fri om fredagen, hvor løbet starter. Nu overvejer jeg om jeg skal løbe 24 timer i stedet for, men intet bliver bestemt før efter Espoo.

Til gengæld er jeg blevet tilmeldt et par andre løb: d. 29/3 VM Halvmarathon samt d. 26/4 Garderhusarregimentets 400 års jubilæumsløb 


Suverænt flotte medaljer hos garderhusarerne :-)
I går aftes var jeg til foredrag med Rasmus Henning og Marc Anthony. Rasmus har jeg hørt før, og for mig var det mest en genopfriskning/peptalk om, hvad der skal til for at opnå de resultater, man gerne vil. Marc Anthony talte om drivkraft/motivation, og først vidste jeg ikke helt, hvad jeg skulle mene, men da han for alvor kom i gang, grinte vi meget, og der var bestemt også idéer, der vil blive taget til efterretning. Et godt dobbelt-foredrag, der var køreturen gennem snemasserne værd :-)

Åh ja, og så bliver jeg stadig starstruck, når jeg møder store sportspersoner, og at bliver mødt af et "Hej May-Britt" fra Rasmus Henning virker mildt sagt surrealistisk! Han spurgte, om jeg stadig løb langt, og vi talte lidt om mit kommende løb i Espoo. Godt nok har vi mødt hinanden 4-5 gange efterhånden, men alligevel... :-D

søndag den 26. januar 2014

Links til tilmelding

Jeg glemte de 3 links til tilmelding til Trailman: 25 km - 50 km - 50 miles

VM skal - måske - afholdes i Tjekkiet

Besked fra IAU: "In reference to 24hour queries.. We are in final stages of talks with Pilzen, the Czech Republic. We will make an official announcement as soon as we have the required documents from the LOC. Race date proposed is June21-22nd." 

Trailløb i Rude Skov til oktober

D. 19. oktober bliver der afholdt trailløb i Rude Skov mellem Birkerød og Holte. Mange kender skoven fra 24RUN-løbet. Det nye løb hedder Trailman (linket er endnu ikke aktivt), og der kan løbes 25 km, 50 km samt 50 miles (80,5 km).

Pris: 25K: 349 kr. 50K: 549 kr. 50 miles: 749 kr. Ved tilmelding inden 1/2 er der 20% rabat på startgebyret ved brug af koden: Earlybird.

Der er bæltespænde på 50 miles, hvis der løbes under 10 timer. Hvis jeg nogensinde skal løbe trail, må det være oplagt at gøre det i Rude Skov, som ligger 3-4 km fra min bopæl. Tænke - tænke - tænke :-)

PS. Hvis man kommer langvejs fra, har mit boligselskab et lille værelse med 4 sovepladser (dobbeltseng og køjeseng), bad/toilet samt kogeplader og køleskab. Rummet koster ca. 600 kr. for hele weekenden, og det er jo billigt, hvis 4 deler overnatning. Bare send en mail til maybritt3460@gmail.com , hvis nogen/nogle mangler billig overnatning.

fredag den 24. januar 2014

På dage som denne..

Uha, jeg ved godt, at det halter med at få blogget for tiden. Undskyld!

Jeg indrømmer, at jeg af og til overvejer at stoppe som ultraløber. Ind imellem synes jeg, at det fylder alt for meget i mit liv. At jeg burde kunne nøjes med de 5-7 daglige km som hovedparten af motionistgruppen. At kunne løbe ½ time om dagen i stedet for at føle, at alt under 1 time er for lidt. At slippe for overvejelser om hvornår jeg skal nå at træne, hvis der er andre ting/aftaler, jeg gerne vil deltage i. Der er jo også familie og et fuldtidsarbejde, der skal passes.

Og så kommer der dage som denne, hvor hvert et skridt er en nydelse. Hvor 20 km er lige tilpas. Hvor tankerne slippes løs. Hvor jeg undtagelsesvis har musik med på løbeturen og synger højlydt med. Hvor jeg ikke fatter, at jeg overhovedet overvejer at droppe de lange distancer!

Tidl. løb jeg næsten alle ture med musik, nu løber jeg næsten altid uden. Mon der er en sammenhæng mellem mine tanker om at stoppe og den manglende musik? Ikke fordi det er kulturelt udviklende musik, for "gamle" læsere ved, at min musiksmag lader meget tilbage at ønske, og at min mp3 er fyldt med ABBA, Burhan G, Rasmus Seebach, Agneta Fältskog, Smokie mm. - I ved nok hvor jeg vil hen ;-)

Jeg har slidt min mp3 fra Creative op. Foruden mp3 havde den også radio, og jeg elsker at høre "Mads og monopolet" og "Sport på 3´eren", når jeg løber de lange ture i weekenden. Desuden brugte den alm. AAA-batterier, hvilket var en kæmpe fordel under ultraløb. Den kan ikke købes længere, og derfor opgav jeg musikken på løbeturerne. Men nu har jeg fået dens afløser, dog uden batterier, i form af SanDisk Sansa Clip til 229 kr. En lille sag, der kan klipses fast og med op til 15 timers driftstid. Måske den forlænger min tid som ultraløber? :-)

DAGENS HIT PÅ KONGEVEJEN - ENJOY :-)

torsdag den 23. januar 2014

IAU nærmer sig en beslutning vedr. VM

I følge IAU´s hjemmeside er der endelig ved at blive truffet en beslutning vedr. afholdelse af VM 24H:
We are very close to an announcement for the 24hr World Championships. We can make this official as soon as we receive some documents back from the LOC. If it goes forward the race is scheduled for June 21-22.

Når jeg tjekker DUV kalenderen og sammenholder det med Nadeem Khans oplysning til mig, at løbet vil finde sted nær Danmark, er det nærliggende at tro, at mesterskabet vil blive afholdt i Tyskland. Men der kan selvfølgelig være sket ændringer, siden han kom med udmeldingen. Under alle omstændigheder ser det ud til, at DM i slutningen af maj måned vil være for sent at kvalificere sig til landsholdet. Ikke, at man ikke kan gøre det, men for at præstere optimalt til VM er et 24 timers løb bare 4 uger tidligere ikke anbefalelsesværdigt.

Efter at have læst IAU´s opslag tog det kun et splitsekund at bestemme mig for følgende:
Løbet i Finland bliver mit eneste forsøg på landsholdskvalifikation, og klarer jeg ikke kravet på 200 km, løber jeg 48 timers løb på Bornholm. Klarer jeg kravet, kommer jeg stadig til Bornholm, men det bliver som hjælper for en løber.

onsdag den 22. januar 2014

2 foredrag i næste uge

Som tidl. omtalt skal jeg til foredraget Spis dig stærk med Torbjørn Sindballe torsdag i næste uge. Der stadig ledige billetter. I dag læser jeg så, at Rasmus Henning (ja, de er om sig de triathleter ;-) ) holder foredrag sammen med motivatoren Marc Anthony på mandag i Charlottenlund - Drivkraft og toppræstationer Pris: 154 kr. inkl. billetgebyr. Heldigt at jeg har dagvagt i næste uge og kan høre begge foredrag.

søndag den 19. januar 2014

Weekend i Jylland

Trods gode intentioner kom der ingen indlæg fra Djursland i weekenden. Da jeg dukkede fredag ved 13-tiden, lignede min søn noget der burde ligge på en mødding. Marie var stadig i skole, så det blev mig, der måtte hente Aksel i vuggestuen, naturligvis uden de store protester :-) Men det betød, at jeg måtte droppe idéen om at løbe 10 km, mens Michael var afsted. Lørdag var det Maries tur til at gå ned med flaget, og selv om Michael havde fået det lidt bedre, havde de begge brug for en middagslur, så Aksel kom i barnevognen, og vi gik i strid blæst og snevejr i 1 times tid. I min bog er det også en form for træning! Dog kunne jeg ikke længere springe løbeturen over, og om eftermiddagen fik jeg løbet 10 km i sjap, blæst og sne, der føltes som is i ansigtet. Det var morsomt at se, at mens Marie og Michael rystede på hovedet af mit foretagende, så havde Aksel (der nu er 21 måneder) travlt med at hjælpe med at finde løbetøjet frem, og da jeg kom hjem, hjalp han med at putte aviser i de våde løbesko og hænge tøjet til tørre. Jo, han ved nok, at seriøse sportsfolk må træne trods vejr og vind ;-)

Søndag kl. 07.30 tog jeg så bilen mod Vejle for at løbe Dr. Nielsen Vinterhygge marathon. Det var dejligt at gense mange gode løbevenner, men selve løbet blev en hård omgang både fysisk og mentalt. Efter et par km følte jeg mig tung i benene, og hovedet gad heller ikke rigtigt. Måske fordi jeg faktisk havde overvejet at blive hos familien og hjælpe dem en dag mere? Derfor var det nok mit held, at der var tale om en ud/hjem-rute ad Bindeballestien. En smuk rute med fine depoter, men som I kan forstå, var det ikke lige min dag. 42,195 km mental kamp for at komme i mål kombineret med hidsig modvind på næsten hele hjemturen - jo, jeg var mere end glad for at se målstregen efter 4 timer, 2 min. og 9 sekunder.

torsdag den 16. januar 2014

Intet nyt er godt nyt

Der har været stille et par dage af den simple årsag, at der ikke er så meget at fortælle. Træningen forløber, som den skal, og der er ved at komme lidt mere fart over turene, dog uden at være i et imponerende tempo.

I morgen har bloggen 5 års fødselsdag. Den er sej som en ultraløber :-)

mandag den 13. januar 2014

Vejle kalder

Den kommende weekend byder på en kombineret tur til Jylland. Først skal jeg besøge min familie, og søndag morgen tager jeg videre til Vejle for at deltage i Dr. Nielsen Vinterhyggemarathon. Jeg har hørt meget positivt om dette løb, der afholdes for 5. gang og med 500 deltagere, og da jeg i går aftes så, at var sat et startnummer til salg, slog jeg til. Foruden selve løbet inkluderer prisen også en tur i svømmehallen, hvis man har lyst samt en lækker buffet, hvilket jo er klasser over den burger, jeg ellers ville have indtaget på vej hjem mod Nordsjælland :-)

Jeg måtte justere lidt i min planlægning efter søndagens pauvre indsats. Blev det manglende marathon erstattet af 40-45 km på egen hånd? Nej, selv al logik siger, at det burde jeg selvfølgelig gøre. Det går ikke altid, som præsten prædiker, og især ikke som jeg forventer. Der er ikke andet at gøre end smide den dårlige samvittighed ud til højre og starte op, hvor jeg faldt af. Turen til Jylland betyder også, at en træningstur med Jesper bliver udskudt et par uger.

søndag den 12. januar 2014

Bloggen er til al slags info

Der kommer desværre ingen reportage fra Kalundborg Vintermarathon af den kedelige årsag, at jeg havde glemt at tage min mobil, der fungerer som vækkeur, med i soveværelset, da jeg gik i seng, og derfor vågnede jeg først kl. 08.45. Så jeg springer hurtigt videre til noget andet...

I går, efter jeg havde postet indlægget om styrketræning, fik jeg et spørgsmål på facebook "Er det ikke også blevet meget sådan en side, hvor du henviser til andre kilder?" og på mit spørgsmål om det har taget overhånd, fik jeg dette uddybende svar "Nej, det er fint nok sikkert. Jeg troede bare, at bloggen overvejende var til egne oplevelser og så mindre af den anden information." Kommentaren kom helt bag på mig, for jeg synes, at jeg altid har skrevet en blanding af info om foredrag, resultater, links til interessant viden, nyheder samt selvfølgelig personlige oplevelser. Hvad der fylder mest, afhænger af hvad jeg selv har gang i. Lige nu er det så nok mest almen info.

Det kom nok også bag på mig, for det er netop alsidigheden, jeg normalt bliver rost for. At det ikke kun handler om kilometer. Som en læser sagde til mig for længe siden "Jeg kigger forbi bloggen, som jeg kigger forbi BT.dk. Er der mon noget spændende nyt i dag?" Og, måske lidt naivt, tog jeg det som en kompliment, fordi det netop bekræftede mig i, at bloggen er meget alsidig, og der er noget for forskellige typer løbere, begyndere og erfarne. Det er muligt, at jeg skal tage min opfattelse op til revision, men for de, der er glade for bloggen, som den er, kan jeg love, at den forbliver, som den hele tiden har været: til al info, som jeg finder spændende, oplysende eller sjov, men også lidt om mig selv - bare ikke i dag :-)

OK, I skal ikke snydes for lidt info! Her er et forslag til styrketræning i hjemmet:
(JYSK sælger et udmærket liggeunderlag for 69,95 kr., der kan bruges til gulvøvelserne.)


Jeg må med skam melde, at jeg ikke kan huske, hvor billedet er hentet fra

lørdag den 11. januar 2014

Styrketræning for løbere (fotoserie)

Ultraløber Peter Paldan Sørensen (100 km 7.04:40 og 6 timers løb 69,494 km) har taget billeder til et styrketræningsprogram for løbere, der bør laves 2-3 x uglt. med 10-15 gentagelser pr. øvelse. Personligt vil jeg tilføje lunges og squats ( er vist med billeder fra IFORM). Peter har fravalgt dem, da han føler, de går ud over hans løb. Derfor er mit råd: brug de øvelser, der passer til dig og din træning.

Peter har ingen blog, men jeg skal sige, at hvis man vil følge hans træning, er man velkommen til at sende ham en venneanmodning på Facebook. Han er god til at skrive om sin daglige træning, hvor målet er sub 7 timer til et 100 km løb i Finland d. 8-9/6 (aften/natløb) og en landsholdsplads.


















Lunges kan udføres med eller uden håndvægte

Squats kan udføres med vægtstang eller håndvægte

fredag den 10. januar 2014

Kalundborg Vintermarathon 2014

Det er ikke alle løb, der sætter sig fast i hukommelsen, men skelsættende løb glemmer man aldrig. Mit første løb efter 20 års pause fra sport blev Farum Sø Løbet 6 km i 2005. Det første halvmarathon var Broløbet i 2006, mens min debut som marathonløber fandt sted d. 14/1-2007 i Kalundborg. Derfor har Kalundborg Vintermarathon en særlig plads i mit hjerte.

I følge mit oplæg til træningen mod Espoo var det ikke meningen, at jeg skulle løbe længere end 30 km i denne weekend, men da Jesper, som jeg skal træne med i næste weekend, har lidt gener, er der byttet om på turene, så jeg skal løbe længere denne weekend, og så tager vi 30 km sammen i næste uge. Dette blev besluttet i går eftermiddags, og ved et tilfælde var der i går aftes en løber på Facebook, der ville forære et startnummer væk, så jeg slog straks til, og derfor skal jeg for 3. gang løbe Kalundborg Vintermarathon på søndag, og jeg glæder mig til et gensyn med domkirkebyen.


torsdag den 9. januar 2014

Foredrag om kost i Kbh.

Jeg har (endnu) et svagt punkt: kosten!

Torsdag d. 30/1 afholder Torbjørn Sindballe foredrag i samarbejde med Politiken om emnet Spis dig stærk :
I dette foredrag får du indsigt i hvordan du skal spise for at skabe mest mulig effekt af din træning samt hvad der er vigtigt at indtage undervejs i de lange konkurrencer.
Via enkle modeller får du input til at planlægge hoved-, mellem- og restitutionsmåltider, og vi går bag om strategier til at optimere vægten, bekæmpe skaderne og øge fedtforbrændingen.
Herudover får du en køreklar plan til indtag af energi og væske under konkurrencen, så vi er helt sikre på at ingen går tørstige hjem. Endeligt tager Torbjørn Sindballe favntag med mange af de myter, der knytter sig til brugen af kosttilskud og ernæringstrends som bl.a. stenalderkost, ud fra personlige erfaringer og videnskabelig forskning.


Foredraget er rettet mod alle udholdenhedsatleter, herunder madglade/madsvage ultraløbere :-)

onsdag den 8. januar 2014

Nu rykker det

Langt om længe begynder træningen at give gevinst. Ikke som en 13`er, nok mere som en 10´er i tips, men lidt har jo også ret. I hvert fald gik det fint på dagens 10 km tempotur. Endelig kommer jeg igen under 5 min/km, og der var heller intet at mærke til hoften.

Det med hoften fik mig omsider i gang med styrketræningen, som har været negligeret alt for længe! Efter min aftenvagt i går tog jeg simpelthen 25 min. træning i centret, og det gode ved at træne kl. 23 er, at der ikke er andre i maskinerne. OK, det sene tidspunkt hænger også sammen med, at jeg har svært ved at nå det hele, når jeg har aftenvagt-uge. Jeg sover sjældent tidl. end kl. 01 efter vagten og vågner derfor først ved 09-tiden. Jeg er ikke typen, der springer direkte i løbeskoene. Først skal jeg have min morgenkaffe, og som regel er der jo også andre ting, der skal nåes, før jeg tager på arbejde igen kl. 14.

Det går også godt med Team Run and Fun, mit stafethold med 5 kolleger til 12RUN. De er alle meget motiverede, og det gav lige et ekstra hak opad, da de så vores flotte løbetrøjer med holdnavn på. Jo, det rykker på flere fronter :-)

tirsdag den 7. januar 2014

Sætningen jeg ikke bryder mig om

Det skal bare løbes væk.
Hvor ofte har du ikke læst, hørt eller sagt den sætning? I mine første år som løber brugte jeg den selv, men jeg vil vove at påstå, jeg er blevet klogere. Jeg synes, det er en af de mest farlige sætninger at bruge overfor andre, og man bør tænke sig om, før man slynger den ud, også selv om det kun er for sjov. Løbere vil løbe, også selv om de er skadet. Jeg har selv gjort, også med forholdsvise alvorlige skader, men især det sidste års tid er jeg helt bevidst begyndt at bruge en hviledag som middel mod det, der kan være optræk til noget skidt. Bare sådan for en sikkerheds skyld!

Som engageret løber (og det er jo det, vi er) lytter man efter det, man gerne vil høre. Der kan være 9 personer, der råder dig til at give kroppen ro, men du hører kun den ene person, der siger "det skal bare løbes væk", selv om du dybest set godt ved, at de 9 personer har fat i det rigtige.

Jeg synes, jeg er blevet god til at reagere på det, jeg opfatter som indikation på begyndende skade. Altså noget der måske kan udvikle sig til en skade, hvis man ikke tænker sig om. Et eksempel af ny dato: I slutningen af lørdagens marathon fik jeg ondt hen over højre hofte. Det er en smerte, jeg er meget opmærksom på, for jeg ved, at den kan stamme fra min tossede lænd, men det kunne også bare være en reaktion på intervaller fredag og marathon lørdag, 2 ting jeg ikke har præsteret sammenhængende i lang tid. Som sædvanlig ville jeg løbe dagen efter marathon. Bare 10 rolige km for at få affaldstofferne ud af kroppen. Det blev kun til 6 km, fordi jeg konstant havde ondt over hoften. Lænden? Overbelastning??? Jeg bliver straks fuld af bange anelser. Så jeg tog en hviledag i går, selv om løbet i Espoo venter lige rundt om hjørnet. Resultat: ingen smerter i dag, så det var nok bare lidt irritation. Holdt mig til 10 km for ikke at tage nogle chancer, men i morgen går det løs igen...

GOD TRÆNING - men ikke alt skal løbes væk ;-)

mandag den 6. januar 2014

Skal der navn på din racer?

Jeg har været forbi Morten Walter i dag, eller mere præcist firmaet Klisterfister for at få lavet tryk til Team Run and Fun´s trøjer, som skal bruges under 12RUN til maj. De bliver super flotte :-)

I lørdags fortalte Morten Pihlsbech, at han havde fået lavet navn til sin racercykel efter at have læst mit indlæg om muligheden for, at enkeltpersoner kan få tryk lavet til en meget rimelig pris. Det koster 100 kr. for 8 tryk som det, der er sat på Mortens cykel.

Som tidl. skrevet koster det 50 kr. pr. del for at få navn på tøj, men hvis der er meget tøj med samme tryk, gives der mængderabat. Skriv til Morten og få et tilbud. Jeg har advaret ham om, at jeg kommer forbi med hele sommerkollektionen, når jeg modtager den fra Newline. Så skal der navn på alt :-)

Mortens cykel
Foto er tyvstjålet fra Morten Pihlsbechs facebookside. Undskyld Morten :-) 

søndag den 5. januar 2014

Lidt om mit nye løbeur

Jeg har lovet at skrive lidt om mit nye løbeur Garmin Forerunner 620, som jeg fik d. 17/12. Jeg er ikke så hurtig til at lære nye funktioner at kende, men det går stille og roligt fremad. En ting er dog helt sikker: jeg har ikke fortrudt skiftet i ét sekund!

For at starte med en banal, men alligevel lidt irriterende ting ved gps-ure: de skal bruge tid til at finde satelitter! Tidl. lagde jeg mit ur udenfor på havebordet, før jeg skiftede til løbetøj. No more!! Dette ur præsterer at blive klar på ca. 10 sek. inde i min stue. Det skal siges, at jeg bor på 2. sal med store vinduer ud til et frit areal, men det lykkedes altså ikke for 910xt at få forbindelse uden at være udendørs.

Foruden alle de almindelige funktioner er det selvfølgelig analyse af løbedynamikken, der er interessant. Uret kommer også med en estimeret restitutionstid, forventede sluttider på forskellige distancer, VO2max og i begyndelsen af hver løbtur (efter første km-tid) kommer det med en vurdering af hvor godt man er restitueret. Hidtil har jeg fået 2 vurderinger: Fair og Good. Et eksempel er, at efter marathonløbet i går fik jeg anslået en restitutionstid på 70 timer, og da jeg startede i dag efter 23 timers hvile, fik jeg vurderingen Fair, altså nogenlunde, hvilket også var min egen vurdering. Der var trods alt også et intervalpas i fredags.

Jeg lovede at fortælle lidt om urets analyse af mit marathonløb.

VERTIKALE UDSVING:
I brug sammen med HRM-Run pulsmåleren, viser vertikale udsving (vertical oscillation) graden af “op-/ned-bevægelse” i dit løb. Vertikale udsving måles i centimeter fra dit tyngdepunkt (via sensor på den brystmonterede HRM-Run pulsmåler). Typiske udsving ligger mellem 6–13 cm. Eliteløbere svinger generelt mindre op og ned.
Urets vurdering af mig: 7,9 cm

KADENCE:

I brug sammen med HRM-RUN pulsmåleren, registrerer kadence dit antal skridt i minuttet. Funktionen tæller det samlede antal skridt (højre og venstre tilsammen). Tidligere enheder brugte en fodsensor til at måle skridthastigheden. En typisk kadence ligger mellem 150–200 skridt i minuttet, hvor 180 skridt er det jævne tempo. Hvis der ikke bruges HRM-Run, er kadencefunktionen et estimat baseret på accelerometeret i uret.
Urets vurdering af mig: 171 skridt

JORDKONTAKT:

Sammen med HRM-Run pulsmåleren ved Forerunner 620, hvor lang tid i løbet af en løbebevægelse din fod er i kontakt med underlaget. Tid med jordkontakt måles i millisekunder. De fleste tider for, hvor længe man er i kontakt med underlaget under løb ligger mellem 160–300 millisekunder. Eliteløbere er i kontakt med underlaget under 190 millisekunder for hvert skridt.
Urets vurdering af mig: 283 ms

Det er vist tydeligt for enhver, at selv om det godt at bevare begge ben på jorden i al almindelighed, så er der rent løbemæssigt et stort arbejde foran mig med at miste jordforbindelsen.

lørdag den 4. januar 2014

Fødselsdag på Amager

I morgen fylder en af løbevennerne 40 år, og derfor var der inviteret til fødselsdagsmarathon på Amager. Ø-Marathon lagde rute til Mikkel Gormsens løbefest.

5,3 km rundstrækning med depot ved klubhuset for Kastrup Lystbådehavn
Ca. 50 løbere var tilmeldt på distancer fra 5,3 - 50 km, flest på marathon (8 omgange). Det blev et dejligt gensyn med folk, jeg ikke har set længe, fordi jeg ikke har løbet ret mange marathons det seneste års tid. Vejret var fint, mildt og med solskin, men også en del vind ude langs vandet.

Jeg havde kun selskab på 1. omgang, hvorefter jeg løb resten af turen alene. Derfor blev det også til lidt ekstra tid i depotet et par gange, hvor jeg lige skulle snakke med folk, der var stoppet tidligt og var på vej hjem. Mit ur viser da også, at jeg har brugt 4½ min. sammenlagt i depot, hvilket er usædvanligt lang tid for mig, da jeg har den holdning, at et depot er "hurtigt ind, hurtigt ud og så hænger man i baren efter løbet". Sluttid: 3.53:05. Når jeg løber "motionsmarathon" - altså et langt træningspas forklædt som marathon - er det altid godkendt, når jeg løber under 4 timer, så jeg er bestemt tilfreds med tiden.

Jeg havde selvfølgelig mit nye løbeur på, og den lange tur gav et godt grundlag for analyse af min løbestil. Der er ét punkt, jeg helt sikkert skal arbejde på! Mere om det i morgen..

Før jeg slutter, skal I lige have en sjov (og i mit tilfælde spot-on) samtale mellem to mindre drenge, som jeg løb forbi lige i rette øjeblik. De havde netop passeret en lille gruppe løbere, og så spørger 1. barn: "Gælder det om at komme først?", hvor til det kloge 2. barn svarer: "Nej, det gælder om ikke at fare vild!" Så nemt og præcist kan det siges! :-)

Den unikke medalje, lavet af glasdesigner Lene Kirk

fredag den 3. januar 2014

Intervaller

Efter endnu en tung tur i går opfordrede Jesper mig til at løbe enten tempo eller interval i dag for at bryde kroppens tempo-fornemmelse efter lang tid med langsomme ture. Så jeg fik løbet 5 x 1 km med 1 min. pause, og det gik faktisk bedre end forventet. Det giver muligvis bagslag i morgen, når jeg skal deltage i Mikkel Gormsens Fødselsdagsmarathon, men så må det være sådan :-)

INFO: Jeg har fået en henvendelse, at det kan være lidt problematisk at skrive en kommentar til indlæg, fordi der kræves et kontrolord. Det har været krævet, fordi der ellers dukker spam op, men nu forsøger jeg en anden vej: der forlanges ikke længere kontrolord, men i stedet for skal jeg godkende kommentaren, før den udgives. På den måde kan jeg blokerer for uønskede kommentarer.

torsdag den 2. januar 2014

Hen over nytåret

GODT NYTÅR

Jeg beklager tavsheden på bloggen hen over nytåret, men her har været fuld fart over feltet siden søndag aften, hvor mit barnebarn, der nu er blevet 21 måneder, flyttede ind med sine forældre :-)

Lad mig starte med at samle op på sidste indlægs omtale af en mulig coach. Det bliver ikke til noget i denne omgang! Målet, som jeg havde sat op, mente han ikke var realistisk (det mener jeg stadig, at det er), men det var bestemt ikke det, der skilte os, men jeg ville være nødsaget til at opgive løbet i Espoo, og det er jeg ikke parat til. Jeg havde ikke tænkt over, at fra en coachs synspunkt vil det spolere alt at løbe 24 timers løb 2 mdr. inde i et 6 mdr.s træningsforløb. Da jeg havde tænkt det igennem, valgte jeg at melde fra.

Uden at komme ind på årsag har Jesper og jeg været lidt på kant i et par måneder. Den slags hører til mellem os personligt, men jeg vil gerne fortælle, at det selvfølgelig har haft indflydelse på min motivation og medført frustration i al almindelighed. Det kom så langt, at jeg var usikker på, om han overhovedet ville tage med som crew til Finland, men vi har nu fået snakket ud om tingene, og alt er igen, som det plejer at være.

Og nu, hvor vi er gået ind i det nye år og januar måned er påbegyndt, er der jo foruroligende kort tid til løbet!!! Jeg er stadig nervøs for formen, men den vil blive testet af i form af 2 lange ture med Jesper, som er planlagt til at finde sted i henholdsvis Malmö og Birkerød. Så skal sandheden nok komme på bordet :-]