onsdag den 29. april 2015

En travl formiddag

Jeg er på aftenvagt i denne uge, så aftaler skal planlægges, så jeg kan sove længe, fordi jeg sjældent sover før kl. 01, men alligevel tidligt nok til at jeg ikke føler mig tidspresset, før jeg skal køre kl. 14.15.

I dag skulle jeg nå 3 ting: fysioterapi for min fod, fotosession til artiklen til Hendes Verden samt 50 minutters restitutiontur, så det er gået slag i slag fra kl. 09. Foto tog 75 minutter i kølig blæst, men heldigvis var det tørvejr under seancen. Bare 15 minutter før vi skulle begynde, stod det ned i stænger med regn. En heftig byge på omkring 5 minutter, som altså var slut da vi skulle begynde. Jeg synes, det gik fint, men jeg er ikke særligt fotogen, så jeg er spændt på at se resultatet.


Da jeg havde sagt farvel til fotografen, var det bare at starte løbeuret og nappe dagens træning. Jeg er blevet meget bedre til at overholde det planlagte tempo, også selv om det går langsomt. Jeg er flere gange blevet spurgt hvilket tempo, man skal løbe i, men jeg kan jo kun fortælle hvilket tempo, jeg skal løbe i, fordi zonerne er lagt på baggrund af min test hos Claus Hechmann. Det er muligt at tage testen som hjemme-test, men det er bare rigtig svært at presse sig selv i en hel time.

Foden er klar bedring, og jeg er tilbage på sporet i forhold til min træning.


mandag den 27. april 2015

Når det virker for Lars...

Jo hurtigere man løber, jo sværere er det at sætte PR, og alligevel hamrer Lars Budolfsen 1½ minut af sin PR på marathon og løber den hurtigste danske marathontid i 19 år til Hamburg Marathon. Hvis nogen savner et bevis på, at Claus Hechmanns træningsform med specifik tempotræning og langsomt restitutionsløb virker, så kom det vist her. 

Bortset fra nogle manglende dage i sidste uge pga. sygdom har jeg også fulgt Claus Hechmanns anbefalinger - altså næsten.. For jeg har ikke været god nok til at ramme det anbefalede tempo, og jeg taler både om intervaltempo og restitutionstempo. Jeg løber for hurtigt i forhold til de zoner, jeg har fået anbefalet, men nu har jeg genlæst bogen Løb som eliten og læst flere udtalelser fra landets hurtigste løbere: Henrik Them, Anna Holm og Lars Budolfsen, der alle entydigt udtaler, at de blev overraskede over det, i deres øjne, langsomme træningstempo, men alle er blevet hurtigere løbere, og derfor vil jeg gøre en større indsats for at løbe i det rigtige tempo. 

Hvis man bor i Københavnsområdet, kan jeg kun anbefale, at man køber billet til hans foredrag hos Marathonsport d. 12. maj. Pris: 50 kr. 

Personligt har jeg lidt tunge ben efter løbet i går. Terrænløb er uvant træning for mig, og 2 timers løb sætter sine spor. Faktisk anbefalede mit løbeur 920XT, at jeg tog 4 dages restitution! Men det var jeg ikke helt enig i, og i følge min træningsplan var der også kun ½ times restitutionsløb på programmet, hvilket lød helt rigtigt efter min mening. Jeg måtte derfor lide den tort at få bemærkningen "Restitutionstjek: Dårlig" af uret, da jeg havde løbet 1 km, men tro mig - det var et rigtigt valg. Og ja, jeg løb i Claus Hechmann-tempo: 6.23 min/km ;-)

Nå ja, det er alligevel blevet til en enkelt skade: en meget blå 2. tå efter faldet i går, men den er bare øm, så det går over :-)

søndag den 26. april 2015

Vikingesporet

Pga. min halsinfektion har det langt fra været en optimal uge op til dagens halvmarathon Vikingesporet, men trods lidt mavebesvær til morgen valgte jeg at tage til Roskilde med mindsettet "21,1 km kan jeg vel altid komme igennem". Det kan jeg også, men det var måske ikke i den mest prangende stil. 

Selve løbet starter ved Vikingeskibsmuseet og kort efter drejer man ind på en 2,5 km sti langs fjorden hen til Boserup Skov. Skoven var skøn! Bøgetræer der næsten er sprunget helt ud og en skovbund overdænget med anemoner. Trods regn i går og til morgen var stierne tørre på nær når vi løb i mountainbike-sporet. Der var en del smattede huller, men de var ikke større end man kunne løbe udenom. Det forhindrede mig dog ikke i at falde så lang jeg var over en trærod og lande pladask i mudderet! Heldigvis slog jeg mig ikke, fordi mudderet tog faldet. Så ingen nye skader..

16 km blev det til i skoven. Op og ned ad bakkerne, singletracks og brede stier. Til sidst løb vi de 2,5 km tilbage langs fjorden igen. Virkelig skøn tur og jeg er så glad for, at jeg ikke valgte at afsætte mit startnummer pga. sygdom.

Tiden blev 2.00.15, hvilket i følge resultatlisten rækker til en delt 9. plads ud af 72 kvinder og nr. 90 ud af 248 løbere. Det afspejler vel egentligt ret godt, hvor hårdt løbet var.


Ruten var perfekt mærket op, og jeg var aldrig i tvivl om hvilken vej jeg skulle. De, der kender mig stedsans, ved at det faktum i sig selv er en blåstempling af afmærkningen ;-)


Foto: Jakob Kjeldsen

lørdag den 25. april 2015

Ny landsholdsløber

Der er blevet afholdt CPH Ultramarathon i dag i Albertslund. Der bliver løbet på en 2,221 km rute rundt om Tueholm Sø, og vinderen af 100 km distancen løb så hurtigt, at han kvalificerede sig til ultralandsholdet. Med en PR på knap 1 time vandt 32-årige Mathias Jørgensen fra Randers i tiden 7:29:16, og da kvalifikationstiden til ultralandsholdet er 7:30:00, er Mathias forhåbentligt frisk på at ledsage Pia Joan Sørensen og Brian Arreborg Hansen (der vandt 50 km i tiden 3:16:21), når der løbes VM i Winschoten til september.

Et stort tillykke herfra med både sejr og landsholdskvalifikation.

Resultater fra marathon, 50 km og 100 km


En glad vinder, Mathias Jørgensen
(Foto: Søren Rønn Hansen)

torsdag den 23. april 2015

En lille smule syg

Jeg kæmper med en halsinfektion. En af den slags der betyder, at jeg er i stand til at passe mit arbejde og falder sammen som en klud, når jeg kommer hjem. Planen er, at jeg skal løbe Vikingesporet halvmarathon på søndag, så jeg må se at blive frisk i en fart!

mandag den 20. april 2015

Op på hesten igen

Sidste uge er ikke gået helt efter min løbeplan. En tur blev dobbelt så lang som foreskrevet, og nogle blev slet ikke løbet. Det skyldes bl.a. at jeg var på weekendbesøg hos familien i Jylland, og jeg har altid haft det lidt svært med at skulle bruge den sparsomme tid på at løbe. Men min søn kender mig jo, og derfor falder det helt naturligt, at jeg har løbeskoene med. Jeg begrænser det dog til en enkelt tur på 1 times tid om lørdagen, og så venter jeg med søndagens tur, til jeg kommer hjem igen. Men i går svipsede det, og jeg nåede aldrig op fra sofaen, da jeg først havde fået lagt mig :-(

I dag er så første dag efter ferien, og det er som altid hårdt at komme i gang igen kl. 06.30! Efter arbejde stod jeg derfor med valget at løbe søndagens udholdenhedstur eller mandagens restitutionstur, og fordi jeg føler mig tung i kroppen efter arbejde, valgte jeg den nemme løsning: mandagens ½ times langsomt restitutionsløb. Bonus er naturligvis, at jeg mentalt (og selvfølgelig også fysisk) er i gang igen og klar til at følge ugens plan :-)

Med hensyn til restitutionsture: jeg har genlæst Claus Hechmanns bog Løb som eliten, og jeg har læst udtalelser fra et par af de hurtige eliteløbere, han træner, at det er vigtigt, at jeg løber laaaangsomt på restitutionsturene, hvilket i mit tilfælde er 07.01 - 06.23 min/km. Jeg kæmper for at nærme mig 06.23, men det holder hårdt. 07.01 ved jeg simpelthen ikke, om jeg kan træne mig ned på! Men forhåbentligt bliver grænsen flyttet lidt efter den næste test - hvis altså jeg får trænet det, jeg skal i følge planen!


tirsdag den 14. april 2015

Nye mål

Det går rigtig godt med foden. Så godt at jeg tør lægge store planer for sæsonen. Kombinationen af fysioterapi og indlæg i skoen ser ud til at få bugt med de sidste symptomer fra min fod. 

Jeg er som bekendt meget glad for at træne efter Claus Hechmanns program, og derfor valgte jeg at tage kontakt til ham, om det er muligt at bruge den nye online løbeklub Hechmann Running som ultraløber? (Linket virker med info, men klubben starter først 1/5) Jeg ved, at han træner ultraløbere, men spørgsmålet er, om det nye tiltag er beregnet til marathon og kortere distancer, men heldigvis fik jeg et positivt svar tilbage, at han gerne vil påtage sige opgaven med at gøre mig klar til 24 timers løb i efteråret. 

Ja, jeg løber lige et enkelt 24 timers løb mere ;-) Jeg har tænkt meget. Været sur, trist og gal efter løbet i Finland sidste år. Været fascineret af andres resultater. Længtes efter at opfylde min oprindelige ultra-drøm med at passere 200 km på et døgn. 




Nu gør jeg så forsøget igen! Selve løbet er endnu ikke valgt, men det vil blive i september eller oktober (forslag modtages med glæde) i et udendørsløb.

Og nu jeg er ved andres resultater.. Florian Reus, der blev verdensmester med 263,899 km, er også Newline Athlete :-)



søndag den 12. april 2015

Resultatlisten

Så foreligger resultatlisten fra VM:
Kim Hansen 257,753 km (05.35 min/km)

Thomas Steenberg 215,746 km (06.40 min/km)
Kim Klitgaard Sørensen 167,759 km (08.34 min/km)

Dansk rekord til VM

Kim Hansen fra Viborg løb et fremragende VM! Det endelige resultat er ikke offentliggjort, men han fik løbet ca. 258 km, hvilket er en massiv forbedring af den 11 år gamle rekord. Det flotte løb betyder, at Kim slutter som nr. 5 både i EM og VM, da de 4 løbere foran ham er fra Europa. Det er samtidigt det bedste nordiske resultat. 

Thomas Steenberg blev nr. 57 hos herrerne (nr. 77 overall) med ca. 208 km, mens Kim Klitgaard Sørensen desværre måtte stoppe ved 02-tiden og ca. 160 km (nr. 123/195). Årsagen er endnu ukendt.

En stor tak for indsatsen til de 3 danske herrer
Fra ve. Thomas Steenberg, Kim Klitgaard, Kim Hansen

lørdag den 11. april 2015

Maratonkogebogen er i brug

Jeg er ikke ret god til at få anmeldt de bøger, jeg omtaler, men denne gang må jeg til tasterne, for Maratonkogebogen er altså en lækker kogebog målrettet løbere! 

Der indledes med en letlæselig teoretisk del om vigtigheden af gode råvarer efterfulgt af en kostplan, der er nem at gå til. Der er anbefalinger til hvordan du skal spise, alt efter om du træner morgen, eftermiddag eller aften, for det er naturligvis ikke ligegyldigt, hvordan du spiser i forhold til din træning. Der er en alm. kostplan for løbere, der træner 3-4 gange om ugen og så følger et afsnit om toptunet idrætsernæring, hvis man vil gå all-in. 

Der kommer også lidt om den nye dille med rødbedesaft samt et længere afsnit om at ramme kampformen på dagen med den rigtige vægt. 

Så slår bogen over i en beskrivelse af 42 marathonløb fordelt over hele verden og alle forhold. Der er en kort beskrivelse af løbet inkl. billeder; en faktaboks om tidspunkt på året, deltagerantal, tidsgrænse, temperatur, terræn samt løbets største udfordring suppleret med et citat fra en deltager om løbet. 

Hvert løb er ledsaget af en lækker opskrift, der er nem at gå til. Ikke noget med side op og side ned, men 4-6 korte, klare punkter hvordan maden laves. Jeg er ikke begavet med et madlavningsgen, så det skal helst være så let som muligt, og det opfylder denne bog. 

Lige nu er jeg i gang med Oslo Marathon´s frikadeller, og farsen har stået ½ time i køleskabet, mens jeg har blogget. Nu skal der steges :-)



fredag den 10. april 2015

Nu starter ultra-sæsonen for alvor

Mens jeg stadig er i opstartsfasen, starter ultra-sæsonen for alvor op, og jeg kan næsten ikke vente på at "komme i kamp". Jeg skæver lidt til CPH Ultra 100, men altså kun 50 km distancen, om 15 dage. Prisen på startnummer steg d. 1/4 og koster det samme på løbsdagen, så derfor venter jeg med at træffe beslutningen til ugen op til løbet. 

Som jeg allerede har omtalt, begynder VM i morgen, og det skal jeg helt sikkert følge online

På Bornholm indledes Ultracuppen med 500 løbere i Fyr til Fyr Løbet på 60 km, som jeg også vil følge via Facebook, da jeg kender en del af deltagerne. Jeg skal selv løbe nr. 2 i serien: Gendarmløbet i juni.

Til sidst vil jeg nævne et rekordforsøg. Leon Skriver Hansen stiger igen på løbebåndet til fordel for Kræftens Bekæmpelse. Han vil forsøge at slå den danske rekord på 207 km, sat af Danni Callesen, og man kan donere et beløb pr. km. han får sat ind på kontoen. Læs mere HER og HER (med oplysning om hvordan man støtter) samt Auktion for Kræftens Bekæmpelse 

Godt løb til alle, der skal i ilden i weekend, både på de korte og de lange distancer :-)


Leon og hans trofaste støtte, hustruen Karina


onsdag den 8. april 2015

EM/VM i den kommende weekend

Det gjorde godt med hviledagen i går. Planen for i dag lød på 50 min. restitutionsløb, og det valgte jeg at overholde for at komme på rette spor igen med træningsplanen. Det er muligt, at jeg vælger at bytte torsdagens tempotur ud med tirsdagens intervaller, og dermed lader jeg mandagens løb tæller for ugens tempotur.

Lørdag kl. 10.00 begynder EM/VM i 24 timers løb i Torino, og som jeg tidligere har omtalt, stiller Danmark med 3 mandlige deltagere. Der er tilmeldt 337 løbere fra 41 nationer. 

Det forventes, at man kan følge løbet HER

Den danske rekord indehaves af Alex Henriksen: 245,577 km (Apeldoorn 2004)  og holdrekorden: 671,133 km (Lars Skytte Christoffersen, Jan Michael Andersen samt Alex Henriksen) ( VM 2004)

Umiddelbart ser ruten ud til at have mange skarpe sving, som vil blive hårdt for hofter og knæ, især fordi der ikke skiftes løbsretning under VM, hvilket ellers er praksis i mange 24 timers løb.

tirsdag den 7. april 2015

Brug hovedet, May-Britt!

Bagsiden af at have en 7 dages træningsplan, som man selv skal vælge ud fra, viser sig nu, for hvilken dag skal jeg vælge fra? Jeg vil jo gerne løbe både de konditionsfremmende ture og de dejlige, langsomme ture. Det holder virkelig hårdt at blive ude af løbeskoene i dag, men efter 7 træningspas + 1 konkurrence har kroppen brug for en hviledag. Jeg har lavet lidt kludder i programmet ved at løbe konkurrence mandag, for det var egentligt en restitutionstur på ½ time, og nu holder jeg fri på en dag med intervaller. 

Claus Hechmann har fået slået sin tilbud op på Den ultimative pakkeløsning, som jeg tidl. har omtalt. 


mandag den 6. april 2015

Novo Nordisk Løbet

Det er efterhånden et par år siden, jeg løb Novo Nordisk Løbet ved Bagsværd Sø. En kuperet rute, der starter med en hård bakke i skoven og efter 3 km går rundt om søen. Det var en skøn forårsaften,og trods 7 dages træning i benene følte jeg mig godt løbende. Jeg var så heldig, at en far og hans søn på 12-13 år lagde sig foran mig, og de gav et godt pace indtil 9 km, hvor de stak af begge to. Sønnen var en letløbende knægt fra Herlevløberne, så det var jeg forberedt på :-)

Inden løbet startede, havde jeg håbet på en tid under 50 min, men jeg regnede med et sted mellem 50 - 55 min, og så kom jeg i mål på 47:31. Det dér træning ser ud til at kunne betale sig ;-) 

søndag den 5. april 2015

Første træningsuge og lidt om MdS

Den første uge med træningsplan er gennemført: 7 træningspas med en blanding af interval, tempo og restitution. Jeg fik løbet 16 min for længe i forhold til de planlagte 5½ timer, men da de faldt på 1. dagen, tæller det ikke helt, vel? ;-) 

61,4 km og en følelse af at have trænet med kvalitet i stedet for kvantitet. Misforstå mig ikke - mængdetræning er meget vigtig for en ultraløber! Men lige nu er mit fokus at få rykket ved min komfortzone, øget min udholdenhed og komme den sidste rest af fodsmerter til livs.

I samråd med min fysioterapeut valgte jeg at få lavet en supersole til mine sko frem for en pelotte, og den ser ud til at være meget fint tilpasset. I kombination med ultralyd, laser, massage med den lille bold og udstrækning mærker jeg en klar bedring.

Etapeløbet Marathon des Sables er indledt, så her kommer nogle links, hvis du vil følge de 20 danskere og resten af feltet.
Danske deltagere

Den fulde startliste
Tracking af løberne
Daglige klip fra løbet via youtube
Send en hilsen til deltagerne - hilsner udleveres hver aften efter dagens etape

torsdag den 2. april 2015

Progressivt løb

Efter gårsdagens rolige tur skulle der løbes tempo i dag, og det var ikke lysten, der drev værket efter 4 nattevagter. Men en af fordelene ved at have et program er, at man bliver holdt til ilden, når det er lidt svært at komme ud af døren. Så jeg kom afsted og fik løbet: opvarmning, 4 x 1 km progressivt løb, afjog, ialt 55 min, som gik bedre end forventet.