søndag den 31. maj 2015

Sydkystløbet

For 10 dage siden tog jeg beslutningen om at skifte fra halvmarathon til den fulde distance til Sydkystløbet. Snakken gik lystigt om marathon på arbejdet (det var lige op til Copenhagen Marathon), og så fik jeg en ustyrlig lyst til at løbe langt igen, selv om mine træningsture ikke er i nærheden af at lægge op til marathon, men man skal ikke kimse af erfaring og stædighed, og med Claus Hechmanns velsignelse og formaning om et roligt udholdenhedsløb, stillede jeg til start kl. 10.

Inden start fik jeg hilst på en del marathon-venner, som jeg ikke har set meget længe pga. skaden. Det var skønt at mærke, at jeg stadig er "en af flokken" :-)

Til selve løbet: ruten er flad, men krydret med et langt og blæsende stykke fra Ishøj Havn til Hundige Havn. 2 omgange med notering af halvmarathon-tid undervejs. Fine depoter og god vejvisning af veloplagte hjælpere fra Greve Trim. Jeg har deltaget i løb, hvor hjælperne var lidt for optaget af deres mobil, men det så jeg intet af her. Kun store smil og opmuntrende bemærkninger hele vejen rundt. Tak for det :-)

Mit eget løb: Knæet holdt. Foden holdt. Løb 15-17 km på kanten af krampe i højre baglår, men det blev ved truslen. Det er ellers ikke noget, jeg normalt har problemer med, så det tilskriver jeg den manglende træning på lange distancer. Spørgsmålet til 1 million kroner var: hvilket tempo ville jeg kunne holde i 42,195 km? Min første test hos Claus viste, at ved 5.30/km forbrænder jeg 20% fedt og 80% kulhydrat. Ved den næste test havde jeg forbedret min evne til at fedtforbrænde ved 5.30/km til 27% fedt og 73% kulhydrat. Det betyder, at ved at indtage en forholdvis lille mængde kulhydrat jævnt gennem løbet, burde jeg kunne opretholde mit tempo det meste af turen. For at være helt ærlig, så huskede jeg %-satsen for fedtforbræning som lidt højere, og derfor var det måske lige lovligt optimistisk at løbe i det tempo, men jeg løb glad videre i den tro, at det nok skulle gå, og sandelig om jeg ikke løb 2 i mine øjne veldisponerede halvmarathon: 1:56:13 og 1:56:50 = 3:53:03.

Det var mit første marathon i 8 mdr. og det føles bare godt at være tilbage. Om 6 dage skal jeg på den igen, men det er i det bakkede Syd-Fyn til Øl Marathon, så her forventer jeg en tid på den anden side af 4 timer ;-)

Samlet resultatliste for marathon
Mit resultat


Henriette Lisse og jeg i front lige før starten gik.
Vores eneste chance for at føre løbet :-)


lørdag den 30. maj 2015

VM i trail og DM i 24 timers løb

Der stillede 13 danskere til start, og 12 kom i mål. Søren Rasmussen måtte desværre stoppe midtvejs af sygdom, som har plaget ham op til løbet.
Bedste danskere blev Jesper Noer i 10:02:24 og 45. plads ud af 164 startende herrer og Dorte Dahl i 11:56:42 og 41. plads ud af 95 startende kvinder.
Verdensmestre blev franske Sylvain Court i 08:15:38 og franske Nathalie Mauclair i 09:30:59.


DM i 24 timers løb startede kl. 12, og der er løbede opdatering af resultater. Desværre er det ikke muligt at bruge en søgefunktion, så man kan nøjes med at følge DM-løberne. Alle resultater, single og hold, kommer simpelthen op, når målstregen passeres. Man kan dog lave en favoritliste, og med lidt tålmodighed kan man lave sin egen DM-side.

Som en lille bonus til DM har Anne-Marie Rossen annonceret et angreb på den danske rekord sat af Anne-Marie Geisler sidste år. Rekorden lyder på 219,0 km.


Personligt er mit knæ i så god bedring, at jeg stiller til start i morgen i Greve. Overbelastning? Et vrid? Jeg ved det ikke, men i hvert fald har 3 dages hvile bragt mig tilbage på rette kurs, og jeg glæder mig til at løbe årets første marathon.

torsdag den 28. maj 2015

Vrid i knæet

Jeg har vist fået lavet et lille vrid i venstre knæ. Håber en hviledag eller to får irritationen til at forsvinde. 

onsdag den 27. maj 2015

VM i trail

Som tidligere omtalt afholdes der ikke kun DM i 24 timers løb i den kommende weekend, for IAU (Det internationale Ultraløberforbund) afholder VM i trail på lørdag. Det foregår i Annecy-le-Vieux i Frankring på en 85 km lang bane med 5095 højdemeter. Som bekendt stiller Danmark med hele 13 deltagere, 5 kvinder og 8 herrer. Løbet sættes i gang kl. 03.30, og dermed skal der løbes med pandelampe i de første timer. Først herre ventes i mål ca. kl. 12 og første kvinde ca. kl. 13.

STARTLISTE

RUTE
LIVE OPDATERINGER
LØBETS HJEMMESIDE
FØLG ÅBNINGSCEREMONIEN PÅ TORSDAG


mandag den 25. maj 2015

Danske ultra-mesterskaber

Beklager at jeg ikke fik bragt et link til resultatlisten fra DM. Som ventet vandt Brian Arreborg Hansen en suveræn sejr, og så er det imponerende, at Ole Karlsen blev nr. 2 ved at gennemføre sit 20. og sidste 100 km løb på lidt over 9 timer. Ole har længe proklameret, at han er færdig med 100 km løb. Lysten til at træne meget og langt er væk efter mange år som ultraløber på topplan, herunder fast inventar på ultralandsholdet i flere år.

Det ser ud til, at den ene kvindelige deltager fravalgte at stille op. Egentligt er det lidt mærkeligt, at 100 km er så overset en distance i DK, for der er langt flere deltagere i vores nordiske broderlande. Hos os er 24 timer løb mere populært end ultraløbets "sprinterdistance".


Ved næste weekends DM stiller 28 deltagere op, 6 kvinder og 22 mænd. Det bliver bl.a. til et spændende gensyn med Mette Pilgaard, der har trukket sig som landsholdsløber, samt World Run-løber Jesper Olsen. Jesper melder sig ude af form, men jeg kender ham godt nok til at vide, at når startskuddet lyder, vil vindermentaliteten slå igennem. Han er bedre på multidagsløb, og jeg tror ikke, at han bliver dansk mester, men bare det, at han stiller op, er en gevinst for ultraløb på dansk grund.

Af andre spændende navne er Lars Skytte Christoffersen, der har holdt sig i ro de seneste par år, samt Kim Klitgaard Sørensen, der må hige efter revanche for et dårligt resultat til VM.


Der har været lidt uro i ultramiljøet pga. DM i Sæby, der blev lagt samme weekend som 24 timers løbet på Bornholm. Tejn IF måtte vælge at kaste håndklædet i ringen og aflyse deres løb, hvilket jeg synes er meget ærgerligt af 2 grunde: de er virkelig dygtige løbsarr., og der er så få 24 timers løb i DK, at det burde være muligt at fordele dem bedre! Jeg tror desværre, at aflysningen kommer til at betyde, at der ikke længere vil blive afholdt 24 timers løb på Bornholm, men til gengæld afholder TIF nogle meget populære trailløb. Der er allerede nu datoer for næste års løb på løbenes hjemmeside. Der vil også blive afholdt en trail camp i oktober 2015. Tilmeldingen er ikke åbnet endnu, så hold øje med hjemmesiden, hvis du vil med.

lørdag den 23. maj 2015

Weekendens løb

Der finder et par store danske løb sted i morgen: det største er selvfølgelig Copenhagen Marathon med knap 11.500 tilmeldte, hvilket nok vil betyde, at ca. 10.000 står bag startstregen kl. 09.30, når løbet skydes i gang. Alle, også ikke tilmeldte, kan benytte sig af de mange gode tilbud på messen. Der er fri adgang. Til sidst skal I lige have Tor´s heppeguide til løbet :-)

Længere vestpå, i Bramming, starter Skechers Ultra 2015 kl. 08. Der er flere distancer, og 100 km er samtidigt DM. 1 kvinde og 11 mænd er på startlisten til mesterskabet, bl.a. landsholdløberen Brian Arreborg Hansen, der må påtage sig rollen som favorit. Det bliver også spændende at se, hvad den tidl. landsholdsløber gennem mange år Ole Karlsen kan :-) På kvindesiden er der en ikke-eksisterende konkurrence, hvor Maibritt Kristoffersen bliver mester bare ved at gennemføre. Det er naturligvis meget ærgerligt, men sagen er, at nogle af de kvinder, der kunne være stillet op, skal løbe VM i trail i næste weekend. Det gælder bl.a. den nuværende mester Pia Joan Sørensen samt Dorte Dahl. 

Personligt skal jeg hverken løbe det ene eller det andet, for jeg skal til barnedåb. Men i næste weekend er det min tur! Med Claus Hechmanns velsignelse får jeg lov at føde min ultraløber-krybdyrhjerne de kommende uger og løbe langt, og derefter går det løs med den målrettede træning frem mod september: CPH Half Marathon samt Berlin Marathon. Hvilket ultraløb, der ligger på den anden side af disse 2 løb, er stadig uafklaret.


onsdag den 20. maj 2015

Bare fordi man falder af hesten

- er der jo ingen grund til at blive liggende, og 4 dages pause bryder godt nok den gode rytme, men det ødelægger ikke formen.

Så nu er jeg tilbage i skoene, og fordi jeg sprang tirsdagens intervaller over, måtte de løbes i dag i stedet for, og det gik heldigvis godt. Der var tale om 12 x 400 meter, og sjovt er det ikke de 400 meter, der begynder at føles længere, men det ene minut med roligt løb imellem passende, der begynder at føles kortere og kortere, som turen skrider frem :-)

tirsdag den 19. maj 2015

Når livet er lidt på tværs

Jeg ved det godt. Det er alt for længe siden, jeg har skrevet, men livet er lidt på tværs for tiden :-(

Det gode er, at det ikke skyldes nogen form for skade. Bare sådan lidt rod på den private front, der giver sig udslag i manglende overskud. Men det går vel over igen.. Normalt kan jeg løbe mig ud af triste tanker, dumme mennesker og andre forstyrrende elementer, men netop denne gang har det givet bagslag at have for god tid til at tænke i. Det er da den omvendte verden! Men tingene er ved at falde på plads, og langsomt spirer lysten til at løbe frem igen. Det er bare både tåbeligt og ærgerligt, at jeg lader det ske, når jeg kan se fremgang i træningen. 



tirsdag den 12. maj 2015

Det virker! Det virker!

Så har jeg været til test nr. 2 hos Claus Hechmann, og der er sket en forbedring, som er langt bedre end jeg havde regnet med, så jeg er meget glad. På 6 uger har min anaerobe tærskel rykket sig med 20 sekunder! Det synes jeg er meget, når vi taler om en forbedring fra 04:55/km til 04:35/km. Jeg er ikke (og bliver aldrig) en meget hurtig løber. Jeg er nok mere historien, om at man ikke kan gøre en skildpadde til en væddeløbshest, men man kan måske gøre den til en hurtig skildpadde.

På baggrund af testen er samtlige træningszoner ændret, og man kan roligt sige, at jeg ikke længere kan beklage mig over at skulle løbe meget langsommere, end jeg kan finde ud af ;-) 

Vi fik snakket hovedmål for træningen: 24 timers løb i efteråret. Vi fik talt om de 2 løb, jeg har omtalt: København i september og Barcelona i december. Jeg havde medbragt en liste over de løb, jeg er tilmeldt indtil videre, og under samtalen gik det op for mig, at jeg meget gerne vil bruge den strukturerede træning til at løbe stærkt til Copenhagen Half Marathon og Berlin Marathon til september, og det udelukker 24 timer i København. Det optimale vil derfor være et løb 4-5 uger efter Berlin, men pt. er der intet i ultraløbskalenderen. 

Claus har fået listen og vil de kommende dage vurdere hvilke løb, der kan blive en del af min træning, men umiddelbart ser det ud til, at alle løb på nær Firkløver 50 km om få uger slipper gennem nåleøjet. Trailløbet Firkløver 50/50 vil kræve længere restitution end jeg kan tillade mig i forhold til min træning. Det betyder ikke, at jeg ikke skal løbe trail, for det er glimrende varieret træning, men det skal ikke være de lange ultraløb. I stedet for løber jeg Sydkystløbet Halvmarathon, hvilket også giver mig mulighed for at heppe min svigersøn i mål efter hans marathon.

søndag den 10. maj 2015

Der skal snart træffes et valg

Mit møde hos Claus Hechmann er rykket frem til tirsdag formiddag, og jeg glæder mig til at få snakket årets mål igennem med ham, så jeg/vi kan finde det optimale løb. Som tidl. skrevet har jeg kigget på et 24 timers løb rundt om søerne i København, men det gør mig lidt bekymret med de befærdede stier i dagtimerne. Her til aften så jeg, at nogle af landsholdsløberne overvejer at løbe i Barcelona til december, og det vil bestemt også være en mulighed. Det vil give en længere træningsperiode samt foregå på en lukket bane. Det vil samtidigt åbne op for deltagelse i andre spændende løb hen over sommeren. 

Jeg har fået lokket min svigersøn med til et foredrag med Henrik Them hos Marathonsport i København. Det handler om at lægge en gameplan samt have styr på energiindtaget under marathon. Christian skal løbe sit 2. marathon d. 31. maj til Sydkystløbet i Greve, og mon ikke der også falder brugbare tips af til mig? :-)

lørdag den 9. maj 2015

Halvmarathon i Kalundborg

For et stykke tid siden tilmeldte jeg mig "Kermits 100 Marathonløb" i Kalundborg, men som jeg skrev forleden dag, havde jeg ændret distancen til halvmarathon på grund af den kommende uges løbetest hos Claus Hechmann. I følge min træningsplan skal jeg løbe udholdenhedsløb i 1:50 time søndag, og det kunne jo passende blive løbet lørdag i stedet for.

Jeg havde mailet og fået ok fra arr. med hensyn til at bytte distance, også indenfor tidsfristen for tilmelding, men alligevel stod jeg opført som marathonløber, da jeg ankom for at afhente startnummer. Den slags kan naturligvis korrigeres senere, men det betød, at jeg lidt misvisende måtte løbe med et marathon-nummer på maven, samt at min tid er blevet registreret forkert, da mit armbånd blev aktiveret kl. 09 med marathonløberne og ikke kl. 10.01, da halvmarathonløberne blev sendt afsted. Derfor står jeg noteret på resultatlisten for 2:52:25 i stedet for 1:51:25, som jeg rent faktisk løb. En tid der rækker til en 1. plads, hvilket jeg er meget glad for. Det giver et mentalt løft efter min skadesperiode, der efterhånden har varet 1 års tid, og som nu, langt om længe, ser ud til at være næsten symptomfri. Nedsunken forfod er en permanent tilstand, men det ser ud til, at Skechers løbesko, fodøvelser samt supersole-indlæg gør det muligt at løbe igen. 


Løbet foregik på en 5,3 km rundstrækning, som var næsten flad, men til gengæld fik vi ca. 2 km god modvind langs vandet pr. omgang. Noget der helt klart trak tænder ud på de fleste deltagere, undertegnede inklusiv. Det var som sædvanligt et godt arrangement fra 5 Tårns Motion. Godt afmærket rute. Fint depot. Desværre måtte jeg køre hjem, før festen for alvor begyndte og Leif skulle hyldes, på grund af en flyttet aftale om eftermiddagen. Ingen kransekage til mig, men en dejlig løbetur og 1. pladsen er lige prikken over i-et, som man siger :-)

Flot velkomst til dagens jubilæumsløb
Stort tillykke med Klub 100, Leif

tirsdag den 5. maj 2015

Intervaller og halvmarathon

Det er tirsdag, og tirsdag betyder intervaller. 10 x 400 meter gik fint, og jeg var heldig, at formiddagens regnvejr var blevet afløst af lys himmel, mild temperatur og kun let vind, da jeg skulle løbe. Intervaller er normalt noget, der bare skal overstås, men selv mine intervaller skal løbes langsommere end tidligere, og derfor virker det ikke helt så hårdt. 

Ekstra-Bladets journalist Steffan K. Frandsen har netop startet en artikelserie, baseret på Claus Hechmanns træningsmetode. 1. afsnit kan læses HER, og jeg kun erklære mig helt enig i denne udtalelse:
Men hvordan er det så, pludseligt at løbe så langsomt? Skønt. Det er slet og ret skønt. Jeg har aldrig blodsmag i munden længere af at presse mig for meget. Benene er aldrig syret til efter løbeturen. Jeg føler altid, at jeg ville kunne løbe en tur næste dag – hvis jeg skulle. Og så er al ømhed i sener og led væk! Denne træningsform er ganske enkelt ikke så belastende for min krop, selvom jeg lige nu løber 55-60 km om ugen fordelt på fire ture. Det er en underlig, men rar, følelse at kunne løbe så langt, uden af blive synderligt træt.

Oprindeligt skulle jeg løbe årets første marathon på lørdag, men jeg har valgt at skifte over til halvmarathon for ikke at belaste kroppen for meget før onsdagens løbetest. Claus H. fraråder konkurrence i dagene op til testen, og set i lyset af at jeg ikke har løbet marathon siden september, vil det være dumt at løbe langt, når det, jeg har brug for, er et sandfærdigt billede af min nuværende form, og derfor er onsdagens test vigtigere end at løbe marathon.

mandag den 4. maj 2015

Årets mål

Planen var at løbe Novo Nordisk Løbet i aften, men jeg har (igen) været træt og småsløj, så jeg valgte at slappe af (sove) det meste af dagen, før min nat-uge begynder på arbejdet. 

Jeg er blevet tilmeldt Hechmann Running, og jeg skal til møde med Claus Hechmann onsdag i næste uge, hvor vi skal lave en ny test (håber på forbedring i forhold til den sidste test) samt tale om årets mål. Jeg medbringer en liste over de løb, jeg er tilmeldt på nuværende tidspunkt, og som jeg håber kan indgå som en del af træningsplanen, men jeg har også gjort op med mig selv, at hvis der er løb, som Claus siger no-go til, retter jeg ind. Og hvad er så målet? 24 timers løb i efteråret og gerne en ny PR som resultat. Ja, så er katten ude af sækken ;-)

Nye sko fra min sponsor Skechers. Model GOrun Ultra 2

søndag den 3. maj 2015

Mathias´s 100 km

Mathias Jørgensen, der løb sig ind på 100 km ultralandsholdet i Albertslund, har skrevet et spændende indlæg om sine forberedelser samt selv løbet. Det kan læses HER - God fornøjelse :-)

fredag den 1. maj 2015

Hammer Trail inkl. DM

I aften kl. 00.00 lyder startskuddet til det første DM i trail på den lange distance. Igen er det Tejn IF, der er arrangør, når Hammer Trail afholdes d. 1.-2. maj. Arrangementet er en serie af løb på distancer fra 8 km til 100 miles, så der er tale om en sand løbefest for trailfolket på Hammerknuden, når det hele begynder kl. 10.00

Info om løbet 
Startliste for alle løb
Startliste DM Lang Trail
Dorte Dahl står på startlisten, men så vidt jeg ved, deltager hun ikke pga. sin datters konfirmation. 
Hammer Trail på Facebook